Bitümlü membran ya da bir diğer adıyla bitümlü su yalıtım örtüsü nedir? Su yalıtımında bitüm esaslı su yalıtım membranları hangi durumlarda kullanılmalıdır? Otopark üstü su yalıtımı uygulamalarında bitümlü membran kullanmanın avantajları nelerdir?
Bitümlü membranlar, yüksek kalite bitümün polimer modifikasyonu ile elde edilen bir karışım kullanılarak üretilir. Polimer modifikasyonu sayesinde yüksek ve düşük ısılara karşı direnci artırılan bitüm, yalıtım için ideal bir ürün haline gelir.
Bitümlü su yalıtımı membranları; istinat duvarlarında, otoparklarda, teraslarda, beton çatılarda, karayolu viyadüklerinde ve diğer ıslak zeminlerde su yalıtımı sağlamak için kullanılır. Bitüm esaslı su yalıtımı uygulamalarında yüzey hazırlığı çok önemlidir.
Otopark üstü su yalıtımı uygulamalarında en çok tercih edilen işlemlerden birisi de PVC membran uygulamalarıdır. PVC membran, teras ve otopark üstü haricinde de pek çok zeminin yalıtılmasında sıklıkla tercih edilen bir su yalıtımı malzemesidir. Özellikle uzun ömürlü ve dayanıklı olması nedeniyle otopark üstü su yalıtımı uygulamalarında PVC membran kullanımı artmıştır.
PVC membranın avantajları nelerdir? Niçin su yalıtımı uygulamalarında PVC membran tercih edilmelidir?
Bütün bu sağladığı avantajlar nedeniyle otopark üstü su yalıtımında oldukça sık tercih edilen bir üründür. Çatı zemin izolasyonlarında, ters tavan izolasyonlarında, betonarme perde duvarlarda, teras ve otopark üstü bahçelerde, havuz, gölet ve su depolarının yalıtımında ve seramik ya da fayans ıslak hacimlerin yalıtımında kullanılır.
Akrilik zemin boyası genellikle kusursuz bir görünüm sunan boya çeşitlerinden bir tanesidir. 2 ila 3 mm arasında değişen bir kalınlığa sahiptir. Zemin olarak ise kaplamanın yapılacağı yer genelde asfalt ya da beton yapının üzeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılma ve kullanılma amaçlarına göre değişik şekillerde sentetik ve reçine yapısında olan ve hem kapalı hem de açık zeminlerde kolaylıkla uygulanabilen aynı zamanda ergonomik, her türlü dizayn ve şekle müsait bununla birlikte de oldukça hijyenik olma özelliğine sahiptir. Zeminin kullanımında üzerindeki ayak hareketleri çok fazla olacağı için kayma unsuru oluşmayacak, aşınmayacak ve zıplama gibi fonksiyonel hareketleri kısıtlamayacak şekillerde olması gerekmektedir.
Polyurea su yalıtım malzemesi, tüm alanlarda su geçirgenliğine karşı müthiş mukavemet gösteren bir üründür. O mekanlardan birisi de otopark. İster açık otopark olsun, ister kapalı otopark olsun polyurea otopark zeminlerinde son derece dayanıklıdır ve uzun yıllar zeminleri koruyan bir üründür.
Otopark zemin kaplama, sistem olarak dayanıklılığı yüksek beton ve şap uygulamaları üzerinde yoğun trafik alanları olarak planlanmakta ve uygulanmaktadır.
Otoparklarda zeminlerde araç trafiği yoğun olması sebebiyle, aşınma oranı yüksek alanlardır. Bu yüzden dayanımın yüksek olması gerekir ve zemin uygulamalarının doğru planlanması gerekmektedir.
Otopark zeminlerinde bu darbe dayanımı yüksek olması gereksiniminden dolayı sertleştirilmiş betonlar kullanılarak çözüm aranmaktadır. Ancak bu kalıcı ve doğru bir çözüm değildir.
Genel olarak tüm Avrupa ülkelerinde daha çok uygulanan sistem polyurea ile kaplanan yalıtım sistemidir. Polyurea Avrupa' dan ülkemize yayılarak mevcut otopark zemin sistemlerini şaşırtan bir teknoloji olarak uygulanmaya başlanmıştır. Polyurea otopark zemin kaplamalarında yeni bir teknolojidir ve yüksek memnuniyet görülmektedir.
Polyurea kaplama ile istenilen kaymazlık derecesi elde edilirken, yüzeyler araçtan akabilecek, yağmur ve kar suyu ile benzin ve yağlara karşı geçirimsiz kalır. Polyurea uygulaması ile bu zeminler kimyasallara karşı dayanıklılık sağlar.
Bu şekilde yapılacak polyurea kaplamalar sayesinde otopark betonlarına çok az miktarda yük bindirilerek betonların kimyasal atıklara karşı korunması sağlanmış olur.
Zeminde yapılan polyurea kaplamanın gelen ışığı reflekte etme özelliği de taşıması, içerideki ortam ışığından tasarruf edilmesini de sağlar.
Polyurea ile yapılan su yalıtımları ister açık ister kapalı otopark olsun kaplama olarak uygulanabilir tek sistemdir.
Polyurea uygulaması açık alanlarda UV ışınlarına dayanımı en yüksek tek kaplama özelliği taşırken ayrıca su yalıtımı avantajı sağlar.
Poliüretanlar, iki ana kimyasal bileşenden oluşmaktadır: polimerler ve üretan. Kimyasal reaksiyon süresince polimerler birbirine üretan guruplarıyla bağlanırlar, böylece birçok şekilde çok yönlü çözümler üretilmesine katkı sağlarlar. Bu polimer bileşimi günlük hayatta milyonlarca insanın kullandığı kararlı, güvenli ve sağlam ürünlerin yapıtaşlarını oluşturur. Poliüretanlar çok yönlü, modern ve güvenlidir. Günlük işlerimizi daha elverişli, rahat ve çevreye duyarlı yapmamızda önemli bir rol oynayan poliüretanlar, tüketici ihtiyaçlarının ve endüstriyel ihtiyaçların karşılanmasında geniş bir uygulama alanına sahiptir. Poliüretanların kimyasal yapısı, onların farklı şekillerde karşımıza çıkarak zorlu problemlerin çözümlerinde elverişli olmalarına izin vermektedir.
Poliüretanlar, su yalıtımında da çok önemli bir yere sahiptir. Bu da bizi sıvı su yalıtımı ürünlerinin üreticisi olarak, poliüretan kaplamalar konusuna yönlendirmektedir.
Poliüretan kaplama, kapladığı alanı koruma amacıyla uygulanan poliüretan tabakadır. Poliüretan kaplamalar alt katmanların aşınma, ayrışma, iz ve diğer yıkıcı unsurların etkisinden korunmasına yardımcı olur.
Poliüretanların, epoksi benzerlerine göre daha sağlam yumuşak ve elastik olmaları poliüretan kaplı yüzeyleri yoğun yaya trafiğine direnmede daha ideal kılar. Yapılarındaki sertliğin düşük olması poliüretan zeminlere esneklik kazandırarak, bu yüzeylerin sert darbeleri daha iyi absorbe etmelerine olanak tanır. Bu dayanıklılık poliüretan zeminleri aşınma, çökme ve çizilme gibi dış etkilere daha dirençli yapar. Poliüretanların sahip olduğu bu gelişmiş elastikiyet, onların -1 °C’den düşük sıcaklıklarda bile şekillerini ve mekanik özelliklerini koruyabildikleri anlamına gelmektedir.
Poliüretanların bir diğer önemli özelliği de isteğe göre formüle edilerek kaplamanın parlak, mat, renkli veya transparan olarak ayarlanabilmesidir. Poliüretan zemin kaplama ürünlerinin bu özellikleri onları havaalanları, hastaneler, otoparklar, alışveriş merkezleri gibi yoğun birçok farklı alanda uygulamaya uygun hale getirmektedir. Poliüretan bazlı ürünler ayrıca su tanklarının su yalıtımında kullanımına ek, içme suyu depoları gibi insan sağlığının önem arz ettiği alanlarda da zararsız ve dayanıklı olmasından dolayı tercih edilir. Poliüretan ürünler ıslak zeminlerde, iç ve dış mekanların su yalıtımında kullanılır. Ayrıca derz dolgusu ve diğer dolgu alanlarında da kullanılmasıyla su yalıtımının yapıtaşlarından biri olduğunu kanıtlamaktadır. Poliüretan su yalıtımı ürünleri boşlukların doldurulmasında, tüneller, köprüler ve binaların zemin ve duvarlarında oluşan çatlakların onarılmasında kullanılır. Enjeksiyon vazifesi görerek çatlaklardaki su ile tepkimeye girer ve uygulandığı alandaki su sızıntılarını durdurur. Poliüretan bazlı ürünler beton, çimento, ahşap ve fayans gibi farklı zeminlere uygulanabilir özelliklerde üretilebilirler.
Su yalıtımı yaparken poliüretan bazlı ürünlerin kullanılmasının avantajlarını özetlemek gerekirse;
Sonuç olarak, poliüretan bazlı su yalıtımı ürünleri dayanıklı, uzun ömürlü ve yüksek performanslıdır.
Bitüm, petrol rafinelerinde ham petrolün damıtılmasından arta kalanlardan elde edilen hidrokarbon bileşimdir. Damıtma işlemi sırasında bitüm gibi yüksek yoğunluklu bileşenlerin dibe çökmesi söz konusudur. Düşük yoğunluklu bileşenlerin rafine edilmesi işlemiyle ayrıştırılmasının ardından arta kalan bileşen bitüm olarak tanımlanır.
Bitüm inşaat sektöründe kullanılan ana hammadde malzemelerinden biridir. Bitüm hammadde ya da karışım halinde uygulama alanlarına bağlı olarak farklı şekillerde kullanılabilir. Bina ve yapılarda bodrum, çatı gibi alanlarda su yalıtımı uygulamak için karışım olarak tercih edilir.
Bitüm poliüretan yaygın olarak tercih edilen yalıtım ve kaplama malzemesidir. Kolay uygulanabilir ve çevre dostu olması sebebiyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca esnek yapısı ile çatlakları örtme özelliği bulunur. Uygulandığı yüzeyde pürüzsüz ve su geçirimsiz sağlam bir taban oluşturur. Uygulama alanının şık ve güzel bir görünüme kavuşmasını sağlar. Açık ve kapalı alanlara rahatlıkla uygulanabilir.
Yalıtım uygulanmayan alanlardaki su korozyona ve çürümeye neden olur. Bitüm poliüretan esaslı ürünler ile su yalıtımı yapılması halinde korozyon ve çürümenin önüne geçilmiş olur. Elastik yapısı sebebiyle yüzeylerde çatlama ve bozulma yaşanması söz konusu değildir. Hızlı kürlenir ve kürlemenin ardından yaklaşık 72 saat sonra uygulama alanı kullanıma hazır hale gelir.